Laat je tuin stralen deze herfst
19 september 2024
Hoewel we er misschien nog niet aan willen toegeven, klopt de herfst alweer op de tuindeur. De dagen worden weer korter en de koudere maanden zijn in aantocht. Zorg ervoor dat je je tuin ook voorbereidt op deze periode. Deze checklist kan je daarbij helpen!
Hopelijk heb je deze zomer optimaal genoten van je tuin! Om dit plezier door te kunnen trekken naar de herfst en daarna de winter, is het belangrijk om je tuin op tijd aan te pakken! Tijd om je handen uit de mouwen te steken en lekker aan de slag te gaan!
Snoeien en knippen
Begin met het snoeien van heggen en struiken. Door ze nu te snoeien voorkom je dat ze verwilderen en openvallen. Alles wat dor en dood is, mag je snoeien. En geen paniek als je veel moet wegsnoeien; in de lente zal je struik of heg weer prachtig terug groeien!
Maaien
Eind oktober is het laatste moment dat je je gazon nog mag maaien. Zet bij de laatste maaibeurt de grasmaaier op een iets hogere stand, op zo’n 5 cm. Dit langere gras zorgt dat er niet te veel zon op onkruid en mos komt, waardoor deze minder zullen groeien op je gazon.
Zaaien
Heb je kale plekken in je gazon? Dan is dit het beste moment om nieuw gras te zaaien. De grond is namelijk nog warm van de zomer en er valt genoeg regen om jonge wortels te laten groeien. Bestrooi de kale plekken met graszaad. Maak daarna de grond vochtig en zorg ervoor dat de grond daarna niet uitdroogt.
Opruimen
Na het snoeien en maaien zal er veel tuinafval liggen. Hark dit allemaal bij elkaar en ruim het gelijk op, zodat het niet kan gaan rotten. Ruim ook regelmatig gevallen bladeren op, die in de herfst makkelijk in je tuin kunnen belanden. Door ze niet te laten liggen, zullen er geen bruine plekken ontstaan op je gazon.
Planten
De herfst is de ideale periode om planten te planten, verplanten of stekken. De nog warme grond en de nattere periode helpen je planten om goed te wortelen. Dit is ook het moment om bloemen te planten die in het voorjaar bloeien. Denk aan blauwe druifjes, tulpen of krokussen, die kun je het beste in het najaar planten. Zet ze uiterlijk in oktober in de grond. Zo geef je ze genoeg tijd om voor te bereiden op de échte kou!
Dierenparadijs
Door in deze periode al vogelhuisjes te installeren in je tuin, kunnen vogels vast wennen aan hun verblijf voor het broedseizoen. Zorg bij het kiezen van de juiste plek dat er geen zon recht op het huisje kan schijnen en dat er geen regen in kan vallen. Het beste is om de opening richting het noordoosten of het zuidoosten te plaatsen. Denk eraan dat je een plek kiest waar katten er niet bij kunnen!
Ook egels zoeken een goede plek om zich voor te bereiden op de koude winter en moeten een goede vetvoorraad aanleggen. Voedsel vinden is lastig en zeker in bebouwde gebieden, waar alle tuinen individueel zijn afgesloten. Wil je egels graag helpen? Zorg dan dat er een opening is in je tuin en laat expres wat compost of snoeiafval liggen aan de zijkant van je tuin, dit geeft egels beschutting. Je kan ook voer voor ze klaarleggen, zoals katten- of hondenvoer, fruit, muesli of egelvoer.
Met deze checklist is je tuin binnen no-time herfstklaar. Succes!