NVM-kwartaalcijfers Q2 2024: vraag naar nieuwbouw stijgt

16 juli 2024

Onlangs maakte de NVM de kwartaalcijfers bekend over het tweede kwartaal van 2024. NVM-makelaars verkochten in dit kwartaal ruim 7.300 nieuwbouwwoningen: dat is 1 procent meer dan Q1 2024 en 70 procent meer dan een jaar eerder.

Het totale nieuwbouwaanbod bestond in het tweede kwartaal uit 15.200 woningen. Daarvan kwamen er in het tweede kwartaal 9.700 nieuw op de markt. Het grootste gedeelte van het totale aanbod bestond uit appartementen (52 procent), gevolgd door tussenwoningen (17 procent), twee-onder-één-kapwoningen (13 procent), hoekwoningen (10 procent) en tot slot vrijstaande woningen (8 procent). Het totale aanbod is 11 procent hoger dan afgelopen kwartaal.

Gemiddelde verkoopprijs gedaald
Van de nieuwbouwwoningen die in het tweede kwartaal van 2024 zijn verkocht is de gemiddelde verkoopprijs € 475.000, een daling van 1,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. De gemiddelde verkoopprijs van de te koop staande nieuwbouwwoningen is aan het einde van Q2 € 498.000. Ook dat is lager dan het eerste kwartaal (1,6 procent) en 6,6 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2023.

Stijgende vraag naar nieuwbouwwoningen
Door de schaarste en stijgende verkoopprijzen in de markt van bestaande koopwoningen, wordt de vraag naar nieuwbouwwoningen groter. Makelaar en voorzitter van NVM Wonen Lana Gerssen zegt daarover het volgende:

“Het is een positief teken dat de nieuwbouw groeit. Toch kunnen we daarmee de toenemende woningvraag onvoldoende opvangen. We hebben meer woningen én de juiste woningen nodig. Op de juiste locatie en met de lokale vraag als vertrekpunt zonder ons volledig blind te staren op het starterssegment. Dat verruimt de markt namelijk niet echt en het draagt zeker niet bij aan de noodzakelijke doorstroming. Daarom gaan we nog liever vandaag dan morgen aan tafel met de nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Want met een praktische aanpak weten ook investeerders de weg weer te vinden om nieuwbouw te ontwikkelen. Nu alleen nog de stap van praten naar bouwen”.

Ben je nieuwsgierig naar de cijfers met betrekking tot de gehele woningmarkt in het tweede kwartaal van 2024? Bekijk dan hier de analyse van de NVM.